Yogʻ

AvatarАвазбек soʻradi

Assalomu alaykum. 1.Ovqat tayyorlash uchun qaysi oʻsimlik yogʻidan foydalanish kerak? 2. GMO zararlimi? Batafsilroq javob bering, iltimos!

Telegram kanalimizga qoʻshiling! Kanalimiz manzili: https://t.me/joinchat/AAAAAEOJEaWcMt3jyMV4eQ
loading...
2 ta javob
Eng sara javobni tanlang
ATFATF javob berdi

Foydali yogʻlar va Zararli yogʻlar: Ovqat qilish uchun eng yaxshi yogʻ qaysi?
Foydali yogʻlar va zararli yogʻlar qaysilar? Ovqat qilish uchun eng yaxshi yogʻ qaysi? Bu savollar sizni oʻylantirgan boʻlsa ajab emas, axir yogʻ taom tayyorlayotganimizda eng muhim boʻlgan massaliqlardan biri hisoblanadi. Deyarli barcha tansiq taomlarimizda yogʻ mavjud. Hatto pishiriqlarimiz ham yogʻ ishtirokida tayyorlanadi. Demak, yogʻni har kuni isteʼmol qilar ekanmiz. Shuning uchun ham har kuni isteʼmol qiladigan yogʻlarimiz qanchalik foydali yoki zararli ekanini yaxshi bilib olsak, yogʻ tanlashda yana ham sinchkov boʻlamiz. Bu esa oʻzimiz va oila aʼzolarimiz salomatligiga katta hissa qoʻshishimizga yordam beradi. Avvalo, zararli yogʻlar yoki tavsiya qilinmagan yogʻlar roʻyhatini koʻzdan kechiraylik.
 
Ovqat qilish va pishiriq tayyorlashda tavsiya qilinmagan va zararli yogʻlar roʻyhati
Zararli yogʻlar:
1.Margarin (Gidrogenlashtirilgan yogʻlar)
Eng zararli yogʻlarning boshi bu margarin va gidrogenlashtirilgan yogʻlar desak ham boʻladi. Margarin aslida saryogʻning qalbaki nusxasidir. Katta farqi shuki, margarin eng arzon sifatsiz yogʻlardan tayyorlanadi va zararli trans yogʻlarga boydir. Margarinning saryogʻga oʻxshash mazasi unga qoʻshilgan sunʼiy taʼm beruvchi moddalarning qoʻshgan hissasidir. Sogʻlom boʻlay desangiz, margarin oʻrniga sof saryogʻ ishlating. Toʻgʻri, saryogʻ margarindan ancha qimmat, lekin salomatligimiz bahosi undan ham yuqori. Haftada uch-toʻrt marta margarinli taom isteʼmol qilgandan koʻra haftada (yoki ikki haftada bir) 1-2-marta saryogʻli taom isteʼmol qilish foydaliroq. Shunda choʻntakka ham zarar kamroq boʻladi. Buning ustiga kam boʻlsa ham sifatli ovqatlanish organizmni toza tutadi. Axir salomatlik bu eng katta boyligimiz. Margarindan ayniqsa homilador va emizikli ayollar, bolalar uzoq boʻlgani yaxshi.
2. Rafinadlangan yogʻlar.
Yogʻni hidsizlantirish va “tozalash” jarayoniga yogʻni rafinadlash deyiladi. Bunda yogʻ bir necha uchulda rafinadlanishi mumkin, lekin ularning barchasi yogʻga qoʻshimcha yot modda qoʻshish orqali amalga oshiriladi. Koʻpincha yogʻga kislota, alkali yoki/va Xeksan kabi zararli kimyoviy moddalar qoʻshiladi. Shuning uchun iloji boricha rafinadlanmagan yogʻlardan foydalanmagan maʼqul.
3. Soya yogʻi. 
Soya yogʻi dunyo boʻyicha asosan geni oʻzgartirilgan soyadan tayyorlanadi. AQSHning oʻzida soya yogʻining 90%dan koʻpi geni oʻzgartirilgan (GMO) soyadan tayyorlanadi. Soya yogʻini doimiy isteʼmol qilish diabet, jigar hastaliklari, yurak kasalliklari, immunitet tizimi muammolari kabi jiddiy sogʻliq muammolariga olib kelishi aniqlangan. (manbalar ushbu linkda) 4. Joʻxori yogʻi Joʻxori yogʻi ham asosan geni oʻzgartirilgan joʻxoridan olinadi. Umuman, nafaqat joʻxori yogʻi, balki barcha joʻxori mahsulotlarini isteʼmol qilishdan oldin sinchkov boʻling. AQSHning oʻzida yetishtiriladigan joʻxorining 93%dan katta qismi geni oʻzgartirilgan joʻxoridir. Bu joʻxori nafaqat yogʻga aylantiriladi, balki hayvon yemlari va joʻxori siropiga ham aylanadi. 5. Kanola yogʻi Kanola yogʻining 90% dan katta qismi geni oʻzgartirilgan mahsulotdan olinadi. Buning ustiga kanola yogʻi odatda doim rafinadlanadi va qisman gidrogenlashtiriladi. Kanola yogʻini doim isteʼmol qilish buyrak va jigar muammolari, oʻsish muammolari, allergiya,saraton kabilarga olib kelishi mumkin (manbalar ushbu linkda) 6. Paxta yogʻi Paxta yogʻi oʻz holicha zararli boʻlmasa ham paxta yetishtirishda ishlatiladigan katta miqdordagi dorilar (pestitsidlar) insonni ikkilantiradi. Buni ustiga AQSH davlatida yetishtiriladigan paxtaning 97% geni oʻzgartirilgan paxtadir. Oʻzbek paxtasi qay sifatda ekanidan esa habarim yoʻq, shuning uchun tanlov oʻzingizdan. Endi esa foydali yogʻlar roʻyhatini koʻrib chiqamiz.
Foydali yogʻlar roʻyhati
Ovqat qilish uchun mos, yaʼni qizdirish mumkin boʻlgan foydali yogʻlar:
1. Saryogʻ va eritilgan saryogʻ (toplyonoye slivochnoye maslo)
Eritilgan saryogʻ deganda issiqda erigan saryogʻ emas, balki eritilib, kuydirilib, suzib olingan saryogʻ nazarda tutildi. Ruschasiga bunday saryogʻ toplyonoye slivochnoye maslo yoki gi, inglizchasiga clarified butter yoki ghee deyiladi. Bunda saryogʻni kuygan qora qismi ishlatilmasdan, faqat suzib olingan sariq qismi ishlatiladi. Qora joyi bu saryogʻdagi sut qoldiqlari boʻlib, kuygan sut qoldiqlarini isteʼmol qilmagan yaxshi. Eritilgan saryogʻni 250 C yoki 485 F gacha qizdirsa boʻladi. Bu degani esa bunday yogʻda bemalol qovurish va ovqat qilish mumkin, yaʼni eritilgan saryogʻda (toplenoye sliv.maslo) qovurish ovqatni aslo zararli qilmaydi. Iloji boricha yaylovda boqilgan, yaʼni asosan yashillik bilan boqilgan sigir saryogʻini tanlang. Bunday saryogʻ rangi oq emas, sariq boʻladi.
 
2. Qoʻy yogʻi (mol yogʻi, parranda yogʻi)
Qoʻy yogʻi ovqat qilish uchun ideal yogʻ. Toʻgʻri, ovqat sovusa qoʻy yogʻi tez qotadi, bu esa noqulay, lekin qoʻy yogʻida qovurish ovqatni zararli qilmaydi. Buning ustiga qoʻy yogʻi salomatlik uchun ham foydali. Qoʻy yogʻi yomon xolesterinni emas, yaxshi xolesterinni koʻpaytiradi, bu esa yurak salomatligi uchun foydali. (manbalar shu linkda) 3. Kokos yogʻi Kokos yogʻini 176 C (350 F) haroratgacha qizdirish mumkin. Umuman, kokos yogʻi nihoyatda foydali yogʻ hisoblanadi. Kokos yogʻininig salomatlikka taʼsiri juda ijobiy.
4. Zaytun yogʻi
Zaytun yogʻi mashhur foydali yogʻlardan biridir. Bu yogʻ haqida koʻp eshitgan boʻlsangiz kerak. Zaytun yogʻini asosan salatlarga qoʻshishadi, lekin bu yogʻni 207 C (405 F) gacha qizdirsa ham zararli boʻlmaydi.
5. Avokado yogʻi
Avokado yogʻi juda ham issiqlikka chidamli, yaʼni yuqori haroratda zararli moddalar hosil qilmaydi. Avokado yogʻini 271 C yoki 520 F gacha qizdirsa boʻladi. Bu degani esa bu yogʻ ovqat tayyorlash uchun ideal yogʻlardan biridir.
6. Grek yongʻogʻi yogʻi
Grek yongʻogʻi (oʻzimizning oddiy dumaloq yongʻoq) yogʻini 160 C (320 F) gacha qizdirish mumkin. Bu ajoyib mazali yogʻni salatlarga yoki tayyor ovqatlarga ham qoʻshsa boʻladi.
7. Kunjut yogʻi
Kunjut yogʻini 210 C(410 F) gacha bemalol qizdirish mumkin. Faqat uni har kuni emas, onda sonda ishlatgan yaxshi. Sababi, unda Omega 6 yogʻlari juda koʻp. Organizmda Omega 6 va Omega 3 yogʻlari balansda boʻlishi muhim.
8. Rafinadlanmagan Kungaboqar yogʻi
Rafinadlanmagan kungaboqar yogʻi ham foydali yogʻ, ammo unda baland olovda qovurmagan maʼqul. Past olovda yengil qovurishga yoki pishirishga ishlatsa boʻladi. Buning ustiga bu yogʻda ham Omega 6 yogʻlari juda koʻp, shuning uchun uni har kuni ishlatmagan yaxshi.
9. Qizil palma yogʻi
Eʼtibor berganimdek bizning aholi orasida negadir aynan palma yogʻidan qoʻrqish keng tarqalgan. Nega margarindan emas? Bunisi menga qorongʻu. Toʻgʻri, rafinadlangan palma yogʻi nihoyatda zararli, buni inkor etib boʻlmaydi, ammo bizning turmush tarzimizda aynan margarin (eng zararli yogʻ) juda katta oʻrin egallaydi. Ha.. aytgancha, bu boshqa mavzu. Margarin haqida tepada oʻqishingiz mumkin. Qizil palma yogʻi esa rafinadlangan palma yogʻidan boshqacha. Qizil palma yogʻi issiqlikka nihoyatda chidamli boʻlgani uchun bemalol ovqat qilishlarda ishlatilsa boʻladi. Qizil palma yogʻi vitamin A ga nixoyatda boy boʻlgan juda foydali yogʻdir. U miya va teri salomatligi uchun foydali. Qizil palma yogʻi foydali boʻlgani bilan bizda keng tarqalmagan, lekin uni Toshkent supermarketlarida uchratdim.
Xulosa: Ovqat qilish uchun eng yaxshi yogʻ qaysi?
Xulosa qilib aytganda, aynan Oʻzbekiston muhitida ovqat qilish uchun eng yaxshi (foydali) yogʻlar bu quyidagilar deb aytsa boʻladi: Eritilgan saryogʻ (toplenoye slivochnoye maslo) Qoʻy yogʻi Nega aynan saryogʻ va qoʻy yogʻi?
Boshqa foydali yogʻlarchi? Boshqa yogʻlarni yozmaganim sababi, tepada sanab oʻtilgan 9ta yogʻdan hammasi ham aholi oʻrtasida keng tarqalmagan. Buni ustiga boshqa yogʻlar ancha qimmat. Har kuni qimmat yogʻlarda ovqat qilish hammaga ham toʻgʻri kelavermasa kerak. Ha, kungaboqar yogʻi ham bizda juda keng tarqalgan.
Afsuski, sotuvdagi aksariyat kungaboqar yogʻlari rafinadlangan (hidsiz turi). Rafinadlangan yogʻlar esa zararli (tarkibida xeksan mavjud). Shuning uchun kungaboqar yogʻining faqat rafinadlanmagan (pista hidlisi) turini harid qilish salomatligimiz uchun foydaliroq boʻladi. Demak, hozircha uchinchi oʻringa Rafinadlanmagan kungaboqar yogʻini qoʻysa boʻladi. Agar oʻzimizda zaytun yogʻi ishlab chiqarish yoʻlga qoʻyilsa, zaytun yogʻi albatta foydalilik tomonidan yuqoriroq oʻrinlarni egallagan boʻlar edi. Hozircha esa ovqatlarimizni eritilgan saryogʻ va qoʻy yogʻlarida mazali va sogʻlom qilib tayyorlasak boʻladi.
Onda sonda rafinadlanmagan (hidli) kungaboqar yogʻini ham ishlatib tursa zarar qilmaydi. Nega onda sonda? Sababi, kungaboqar yogʻida Omega 6 yogʻlari juda koʻp. Organizmda esa Omega 6 va Omega 3 yogʻlari balansda boʻlishi kerak. Chet eldagi oʻzbeklarchi? Chet elda teskarisi boʻlishi mumkin: qoʻy yogʻi hech qayerda yoʻq, saryogʻ esa ovqat qilish uchun qimmatlik qilishi mumkin. Bu qaysi davlatda yashashga ham bogʻliq.
Manba: http://uzshifo.info/ovqat-qilish-uchun-foydali-yoglar-va-zararli-yoglar

ATFATF javob berdi

GMO, ya’ni rus tilida – «gennomodifitsirovanniy organizm» atamasi bu – o’simliklar genetikasi, ya’ni irsiyatiga ta’sir ko’rsatishdir. Inson oziqlanishida bunday turdagi mahsulotlarni iste’mol qilish insonning genetikasiga ijobiy ta’sir etadi deb ayta olmaymiz. GMO mahsulotlarini  iste’mol qilish inson sog’ligi uchun havf tug’dirishi haqida ko’p gapirilmaydi. Ba’zilar bu mavzuga e’tiborsiz bo’lsalar, ba’zilar esa axborotning kamligidan bexabardirlar.
Eng muhim narsani unutmaslik kerak, kim o’z irsi va keyingi avlodi haqida qayg’ursa, u albatta o’z taomnomasiga GMO mahsulotlarini kiritmasligi kerak. O’z farzandlaringizni ehtiyot qiling. O’ylaymizki, hozirgi kunda insoniyat sog’ligi va umuman barcha tirik organizmlar uchun bunday mahsulotlar havflidir. Ayniqsa, ular inson tanasining immun va jinsiy tizimiga salbiy ta’sir o’tkazadi. Immun tizim inson sog’ligi uchun zararli hisoblangan bakteriya va viruslardan himoya qiladi, jinsiy taraf esa insoniyatning o’zidan keyin nasl qoldirishiga javob beradi.
GMO mahsulotlarining inson salomatligiga ta’siri hali to’laligicha o’rganilmagan, lekin u barcha tirik organizmlarning nobud bo’lishiga olib kelishi mumkinligi haqida fikr bildirish mumkin.
Yod bo’lgan, ya’ni begona DNK, inson tanasiga oziq-ovqat bilan tushishi bilan ichak tizimi orqali qonga o’tadi va undan so’ng esa u organizmning istagan xujayrasiga kirish imkoniga ega bo’ladi va DNKning tarkibini o’zgartirish (mutirovat’) imkoniga ega bo’la boshlaydi. Undan tashqari shunday ma’lumot ham mavjudki, unga ko’ra transgen antibiotiklarga kuchli chidamlikka egaligi aniqlangan.
Shunday qilib GMO mahsulotlari ro’yxati: 
Birinchi bo’lib ro’yxatda:

  • «Lipton» choyi
  • «Neskafe» kofesi

Modifikaciyalangan kofeni hozirda «Neskafe» kompaniyasi faol ishlab chiqarmoqda. Hozirda bunday kofeni V’yetnamning keng plantaciyalarida yetishtirmoqdalar.
GMO ro’yxati:

  • Unilever ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Lipton (choy)
  • Brooke Bond (choy)
  • Beseda (choy)
  • Calve (mayonez, ketchup)
  • Rama (yog’i)
  • Pishka (margarin)
  • Delmi (mayonez, yogurt, margarin)
  • Al’gida (muzqaymoq)
  • Knorr (ziravorlar)
  • Nestle ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Nescafe (kofe va suti)
  • Maggi (sho’rvalari, bul’onlari, mayonez, ziravorlar, kartoshka pyuresi)
  • Nestle (shokolad)
  • Nestea (choy)
  • Nesquik (kakao)
  • Kellog’s ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Corn Flakes (xlop’ya)
  • Frosted Flakes (xlop’ya)
  • Rice Krispies (xlop’ya)
  • Corn Pops (xlop’ya)
  • Smacks (xlop’ya)
  • Froot Loops (xlop’ya)
  • Apple Yacks (xlop’ya)
  • All-bran Apple Cinnamon/ Blueberry (olma, korica, golubika mazali kepaklar)
  • Chocolate Chip (shokoladli chipslar)
  • Pop Tarts (turli mazali nachinkali pechen’yelar)
  • Nutri-grain (tostlar, barcha turlari)
  • Crispix (pechen’ye)
  • Smart Start (xlop’ya)
  • All-Bran (xlop’ya)
  • Yust Rigxt Fruit & Nut (xlop’ya)
  • Honey Crunch Corn Flakes (xlop’ya)
  • Raisin Bran Crunch (xlop’ya)
  • Cracklin’ Oat Bran (xlop’ya)
  • Hershey’s ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Toblerone (shokolad, barcha turlari)
  • Mini Kisses (konfetlar)
  • Kit-Kat (shokoladli batonchiklar)
  • Kisses (konfetlar)
  • Semi-Sweet Baking Chips (pechen’yelar)
  • Milk Chocolate Chips (pechen’yelar)
  • Reese’s Peanut Butter Cups (yer yong’oq yog’i)
  • Special Dark (to’q shokolad)
  • Milk Chocolate (sutli shokolad)
  • Chocolate Syrup (shokoladli sirop)
  • Special Dark Chocolate Syrup (shokoladli sirop)
  • Strawberry Syrop (qulurnayli sirop)
  • Mars ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • M&M’s
  • Snickers
  • Milky Way
  • Twix
  • Nestle
  • Crunch (shokoladdi-guruchli xlop’ya)
  • Milk Chocolate Nestle (shokolad)
  • Nesquik (shokoladli ichimlik)
  • Cadbury (Cadbury/Hershey’s)
  • Fruit & Nut
  • Heinz ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Ketchup (regular & no salt) (ketchup)
  • Chili Sauce (Chili sous)
  • Heinz 57 Steak Sauce (go’sht uchun sous)
  • Hellman’s ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Real Mayonnaise (mayonez)
  • Ligxt Mayonnaise (mayonez)
  • Low-Fat Mayonnaise (mayonez)
  • Coca-Cola ishlab chiqruvchi kompaniyasi
  • Coca-Cola
  • Sprite
  • Cherry Coca
  • Minute Maid Orange
  • Minute Maid Grape
  • PepsiCo ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Pepsi
  • Pepsi Cherry
  • Mountain Dew
  • Frito-Lay/ PepsiCo ishlab chiqaruvchi kompaniyasi (GM-komponentlar yog’ va boshqa qo’shimchalar tarkibida bo’lishi mumkin)
  • Lays Potato Chips (all) (chipslar)
  • Cheetos (all) (chipslar)
  • Cadbury/ Schweppes ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • 7-Up
  • Dr. Pepper
  • Pringles (Procter&Gamble) ishlab chiqaruvchi kompaniyasi
  • Pringles (Original, Low Fat, Pizza-licious, Sour Cream & Onion, Salt & Vinegar, Cheezeums mazasiga ega chipslar)

 

  • Asal ham gennomodifikaciyalashtirilgan o’simliklardan yig’ilgan bo’lishi mumkin.
  • Guruch. Guruchni noma’lum turlarini xarid qilgandan ko’ra, ma’lum aniq turini bilsangiz va uni nomlanishini oldindan aniq xabardor bo’lsangiz, o’sha turini xarid etishni tavsiya qilamiz. Bunday holatda u
  • GMO emasligi ehtimoli juda kattadir. No’malum guruch, masalan xitoy yoki tayvan’ guruchlari transgen bo’lishi mumkin.
  • Ekologlarning ma’lumotlariga ko’ra, xitoyliklar ikki yil davomida GM guruchni noqonuniy tarzda ishlab chiqarmoqdalar va uni eksport qilmoqdalar. 

Ekologlar ushbu muammoni jiddiyligini, umuman bunday yormalarni xarid etmasligda emas, balki ularning asosida tayyorlanadigan mahsulotlarni tarqatilishidan havfsirashmoqdalar. Chunki guruch uni bolalarning sutli aralashmalariga, bo’tqalarga, lapsha va yarimfabrikatlarga solinishini hech kimga sir emas. Ishlab chiqaruvchilar o’z tovarlarida mahsulotning ingridiyentlari qayerdan keltirilganligini odatda ko’rsatmaydilar.
Ehtiyot bo’ling! Transgen sabzavot va mevalarning belgilari.
GMO meva va sabzavotlarni tabiiylaridan qanday farqlash mumkin?
O’ta toza, bir xil saralangan kartoshka donalari, juda to’g’ri va ideal shakldagi pomidorlar – biroz fikr yuritish uchun sababdir. Axir ekologik toza va tabiiy mahsulotlarning eng asosiy belgisi bu – hasharotlar “yegan” va chirigan ekzemplyarlarning mavjudligidir. GM- mahsulotlarni hasharotlar iste’mol qilmaydmlar! Agar tabiiy pomidor yoki qulupnayni o’rtasidan bo’lsangiz ulardan sharbat oqib chiqadi, notabiiylari esa o’z shaklini saqlab turaveradi.
GM-ingrediyentlarga ega eng mashhur tovarlar:
(Greenpeace ma’lumotiga ko’ra)

  1. Snickers shokolad batonchiklari
  2. Pepsi
  3. Maggi ziravorlari
  4. Pringles chipslari

Linizy Juvanovna Jalpanova kitobidan:
«Bizni nobud qiladigan mahsulotlar»:
Transgen mahsulotlariga quyidagilar kiritiladi, ya’ni GMO o’simliklaridan tayyorlangan keyingi mahsulotlar bo’lishi mumkin: soya mahsulotlari, un, shokolad, shokolad batonchiklari, vino, bolalar ozuqasi, quruq sut, sut, kefir, yogurt, tvorog, gazlangan ichimliklar, konservalangan makkajo’xori va pomidorlar, makkajo’xori yog’i, pechen’ye, kraxmal, soya oqsili, soya yog’i, soya sousi, lecitin, paxta yog’i, siroplar, tomat souslar, kofe va kofe ichimliklari, pop-korn, tayyor nonushtalar va b. 
Bir yarim oylik tadqiqotlarga ko’ra oziq-ovqat genetik modifikaciyalashtirilgan orgnizmlarga to’ladir. Unga ko’ra sosiskalar, quruq sho’rvalar, konservalangan sabzavot, shokoladlar shular jumlasidandir.
Ekologlar («Grinpis» va ukraina ekologik ligasi) bunday mahsulotlar ro’yxatiga eng mashhur markalarni kiritadilar – Coca-Cola, Pepsi, Nestle, Gallina Blanka, Knorr, Lipton, Bonduel.
Eng birinchi gennomodifikaciyalashtirilgan mahsulot bu – ozuqaviy banan (hosilini oshirish maqsadida, qo’pol qilib aytadigan bo’lsak, xromosomalar yig’indisi ko’paytirilgan).
«Mistral'» firmasi, yormalar va dukkakli o’simliklar qaysi mamlakatda yetishtirilganligi ko’rsatmaydi. 
GMO dan FOYDALANISHDA NAZARGA TUSHGAN XALQARO ISHLAB CHIQARUVCHILARNING RO’YXATI:
’’Greenpeace‘‘ GMOdan foydalanadigan kompaniyalarning ro’yxatini oshkor etdi. 
Ular:
Unilever ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Lipton (choy), Brooke Bond (choy), ’’Beseda’’ (choy), Calve (mayonez, ketchup), Rama (yog’), ’’Pishka’’ (margarin), ’’Delmi’’ (mayonez, yogurt, margarin), ’’Al’gida’’ (muzqaymoq), Knorr (ziravorlari); Nestle ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Nescafe (kofe va sut), Maggi (sho’rva, bul’onlar, mayonez, Nestle (shokolad), Nestea (choy), Nesequik (kakao);
Kellog‘s ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Corn Flakes (xlop’ya), Frosted Flakes (xlop’ya), Rice Krispies (xlop’ya), Corn Pops (xlop’ya), Smacks (xlop’ya), Froot Loops (xlop’ya), Apple Yacks (xlop’ya), Afl-bran Apple Cinnamon/Blueberry , Chocolate Chip (shokoladli chipslar), Pop Tarts (turli nachinkali pechen’yelar), Nulri grain (tostlar), Crispix (pechen’ye), All-Bran (xlop’ya), Yust Rigxt Fruit & Nut (xlop’ya), Honey Crunch Corn Flakes (xlop’ya), Raisin Bran Crunch (xlop’ya), Cracklin‘Oat Bran (xlop’ya);
Hershey’s ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Toblerone (shokolad), Mini Kisses (konfetlar), Kit-Kat (shokoladnyy batonchik), Kisses (konfetlar), Semi-Sweet Baking Chips (pechen’ye), Milk Chocolate Chips (pechen’ye), Reese‘s Peanut Butter Cups (yer yong’oq yog’i), Special Dark (to’q shokolad), Milk Chocolate (sutli shokolad), Chocolate Syrup (shokoladli sirop), Special Dark Chocolate Syrup (shokoladli sirop), Strawberry Syrup (qulupnayli sirop);
Mars ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: M&M‘S, Snickers, Milky Way, Twix, Nestle, Crunch (xlop’ya), Milk Chocolate Nestle (shokolad), Nesquik (shokoladli ichimlik), Cadbury (Cadbury/Hershey’s), Fruit&Nut;
Heinz ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Ketchup (regular&no salt) (ketchup), Chili Sauce (Chili sous), Heinz 57 Steak Sauce (go’sht uchun sous);
Coca-Cola ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Coca Cola, Sprite, Cherry Cola, Minute Maid Orange, Minute Maid Grape;
PepsiCo ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Pepsi, Pepsi Cherry, Mountain Dew;
Frito-Lay / PepsiCo ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: (GM-komponentlar yog’ va boshqa ingdridientlarda bo’lishi mumkin), Lays Potato Chips (all), Cheetos (all);
Cadbury /Schweppes ishlab chiqaruvchi kompaniyasi:7-Up, Dr. Pepper;
Pringles Procter&Gamble ishlab chiqaruvchi kompaniyasi: Pringles (Original, LowFat, Pizzalicious, Sour Cream&Onion, Salt&Vinegar, Cheezeums mazalariga ega chipslar).
1 Shokolad mahsulotlari Hershey’s Cadbury Fruit&Nut
2 Mars M&M
3 Snickers
4 Twix
5 Milky Way
6 Cadbury (Kedberi) shokolad, kakao
7 Ferrero
8 Nestle shokolad ’’Nestle’’, ’’Rossiya’’
9 Shokolad ichimligi Nestle Nesquik
10 Coca-cola ‘‘Koka-Kola’’ Coca-cola
11 ‘‘Sprayt’’, ’’Fanta’’, tonik ’’Kinli’’, ’’Fruktaym’’
12 Pepsi-So Pepsi 13 ‘‘7-Up‘‘, ‘‘Fiesta’’, ’’Mauntin D’yu’’
14 Kellogg‘s sexes nonushtalari
15 Campbell sho’rvalari
16 Uncle Bens Mars guruchlari
17 Knorr souslari
18 Lipton choyi
19 Parmalat pechen’yesi
20 Hellman’s ziravorlari, mayonezlari, souslari
21 Heinz ziravorlari, mayonezlari, souslari
22 Nestle bolalar ozuqasi
23 Hipp
24 Abbot Labs Similac
25 Danon yogurtlari, kefir, pishlog’i, bolalar ozuqasi
26 McDonald‘s tarmog’ining tezkor ovqatlanish “restoranlari”
27 Kraft shokoladlari, chipslari, kofe, bolalar ozuqasi
28 Heinz Foods ketchuplari, souslari.
29 ’’Delmi’’ Unilever bolalar ozuqasi
Tayyorlanish texnologiyasida GMO  qo’llaniladigan mahsulotlar:
— AOOT ’’Nijegorodskiymaslojirovoykombinat’’ ( ’’Ryaba’’, ’’Vprok’’mayonezlari va b.).
— ’’Bondyuel’’’ mahsulotlari (Vengriya) — fasol’, makkajo’xori, yashil no’xat.
— ZAO ’’Baltimor-Neva’’ (SPb) — ketchuplar.
— ZAO ’’Mikoyanovskiy myasokombinat’’ (g. Moskva) — pashtet, farsh.
— ZAO YuROP FUDS GB’’ (Nijegorodskaya obl.) — ’’Galina Blanka’’ sho’rvalari.
— Koncern ’’Belyy okean’’ (g.Moskva) —  ’’Russkaya kartoshka’’ chipslari.
— OAO ’’Lianozovskiy molochnyy kombinat’’ (g. Moskva) — yogurtlar, ’’Chudo-moloko’’, ’’Chudo-shokolad’’.
— OAO ’’Cherkizovskiy MPZ’’ (g. Moskva) — muzlatilgan go’sht farshi.
— OOO ’’Kampina’’ (Mosk. obl.) — yogurtlar, bolalar ozuqasi.
— OOO ’’MK Gurman’’ (g. Novosibirsk) — pashtetlar.
— OOO ’’Frito’’ (Mosk. obl.) — ’’Leyz’’ chipslari.
— OOO ’’Ermann’’ (Mosk. obl.) — yogurtlar.
— OOO ’’Yunilever SNG’’ (g. Tula) — ’’Calve‘‘ mayonezi.
— Fabrika ’’Bol’shevik’’ (g. Moskva) — ’’Yubileynoe’’ pechen’yesi.
— ’’Nestle’’ (Shveycariya, Finlyandiya) — ’’Nestogen’’ quruq sut aralashmasi, ’’Ovowi s govyadinoy’’ pyuresi.
E’tibor qiling! Ba’zi mahsulotlarda “bez GMO”, ya’ni GMOdan foydalanilmagan deb yoziladi. Lekin mahsulotning orqa tarafidagi tarkibida esa: “modificirovannaya soya, modificirovannyy kraxmal” deb yozilgan bo’ladi.
Manba: http://shifo.uz/news.php?cat=world&id=1086